Wednesday, November 5, 2014

"Bírói" üdvözlet

 A Pumit újságban megjelent "Bírói üdvözlet" írásom magyarul.   Amikor az első pumimat vettem 1997-ben, akinek az apja finn tenyésztésű kutya volt, még alig tudtam valamit a fajtáról. Azon is meglepődtem, hogy Finnországban tenyésztik és nem is rövid ideje. Akkor még nem sejthettem, hogy egyszer majd Finnországban fogok élni és egy napon én adok bírálatot mások kutyáiról. Hát mit mondjak? Még most, néhány héttel a kiállítás után is kissé utópisztikusnak hat ez az egész.
  A Tuomarinkartanon vinttikoirakeskus kényelmes és nyugodt helyszínt biztosított ennek a remek rendezvénynek.  Az már az első pillanatban látszott, hogy itt minden zökkenőmentesen fog zajlani, hála a nagyszerű szervezésnek. A sok hazai és külföldi résztvevő által nemzetközivé is vált ez a Pumi Show.
 Sajnos kanokból nem volt sok nevező, így ott nem alakult ki igazán nagy versengés. Nem úgy a szukáknál, ahol szebbnél szebb egyedek kerültek bemutatásra. Bizony itt már nem volt könnyű dolgom a helyezések odaítélésében.  Számomra az ideális pumi jó méretű, quadratikus felépítésű, jó szögelésű, szép alsó és felső vonallal, szép hosszú fejjel, bájos tekintettel és jó vérmérséklettel rendelkezik. Ennek tükrében próbáltam bírálni és a helyezéseket kialakítani. Bízvást állíthatom, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat. Javaslom mindenkinek kipróbálásra.
 Összességében elmondhatom, hogy sok kitűnő pumit láttam és jól látható a tenyésztési szándék és cél. Külön öröm a fiatalabb generáció aktív jelenléte is. Ha nem engedik begyűrűzni a Magyarországon néhányak által képviselt „ősi pumi” hóbortot, ami a standardot teljesen figyelmen kívül hagyja, akkor ez az állomány csak tovább épül és szépül.
 És végül engedjék meg, hogy megköszönjem a meghívást, a lehetőséget, a bizalmat, a szervezők és a ring személyzet csodálatos munkáját, a rendezvény résztvevőinek tengeren innen és túl és köszönöm Süle Lászlónak a tolmácsolást. 

No comments:

Post a Comment